Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Isztria

Isztria történet

Isztria, Horvátország, Történet

Isztria története

Isztria, Horvátország, Történet

Az Adriai-tenger legnagyobb félszigetét 430 km hosszú, csipkézett partvonal szegélyezi, a belső részen pedig zöldellő dombok, vízzel elöntött völgyek és termékeny síkságok váltakoznak. A félsziget északi része Szlovéniához, a többi terület Horvátországhoz tartozik.

A Pula környékén végzett régészeti ásatásokból kiderül, hogy az Isztriai-félszigeten már a kőkorszakban, vagyis Kr. e. 2 500 000 - 800 000 között is éltek emberek. 
A rómaiak Kr.e. 3. században kezdtek terjeszkedni az Isztrián, ám az itt élők ellenállását csak a Kr. e. 2 században sikerült legyőzniük. Ezt követően megkezdték az utak és elővárosok építését.

Isztria 539-751-ig Bizánc fennhatósága alá került. A bizánci kultúra legnagyszerűbb emléke a poreči Euphrasius-bazilika, benne káprázatos freskókkal.
A szláv törzsek a 6-7. században jelentek meg a térségben, és bizonyos fokú önállóságot élveztek, amíg Nagy Károly meg nem hódította a félszigetet.

A következő századok meglehetősen zavarosak voltak, mivel a frankok helyébe egy sor német uralkodó lépett. Hatalmuk csak 1250-ben II. Frigyes halálával ért véget. Az 1371-ben kitört és a 17. századig újra és újra felbukkanó pestis megtizedelte a lakosságot.

1797 után Isztria először osztrák, majd francia, végül ismét osztrák kézre került. Ennek eredményeként még a 20. században is alig volt több, mint az Osztrák-Magyar Monarchia elhanyagolt gyarmata.

Az első világháború után, az Monarchia vereségét követően Olaszország szinte azonnal megszállta a félszigetet, majd tömegesen érkeztek az olaszok, a horvátok pedig menekültek. A régió egészen a második világháborúig tartozott a Olaszországhoz, akkor Jugoszláviához csatolták, majd annak felbomlása után 1991-ben Isztria a Horvát Köztársaság része lett.

Isztria lapos, jellegtelen üdülőközpontokkal túlzsúfolt partvidéke nem tartozik Horvátország legszebb tájai közé, a magyarok a csekély távolság miatt azonban szívesen választják szabadságuk eltöltésére.

Forrás: Jeanne Oliver: Horvátország

0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!