Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár

Brijuni-szigetek

Horvátország, Isztria, Látnivalók

Brijuni-szigetek

Isztria, Horvátország, Látnivalók
  • Cím: Brijuni 52212, Fažana, Horvátország

A Brijuni-szigetcsoport 14 szigetből áll. A legnagyobb a T betűhöz hasonló Veli (Nagy) Brijuni. A T szára kb. 4 km hosszú, feje 4,5 km széles. A második a Mali (kis) Brijuni, amely kifli formájú, két vége 1,5 km-re van egymástól, szélessége 3-600 méter. A harmadik a Vanga-sziget kb. 800 méter hosszú és sehol sem szélesebb 200 méternél.

A szigetek dús növényzete eredetileg mediterrán volt, de a betelepített szubtrópusi és egzotikus növények is jól érzik itt magukat.

A régészeti kutatások során talált leletek szerint már a rómaiak is jól érezték itt magukat, sok villát emeltek, és itt töltötték a téli hónapokat. 1331-ben itt is Velence került uralomra, de a szigetek a 18. századra kiürültek, a malária elűzte az élve maradottakat.

1893-ban egy osztrák gyáros vette meg a szigeteket, és hatalmas munkát végzett a felvirágoztatásukra. Szállodákat, fürdőket, sport- és szórakoztató létesítményeket építtetett, sőt még vadasparkot és arborétumot is létesített. A szigetek már az I. világháború előtt is kedvelt nyaralóhelyek voltak.

A II. világháborút követően Tito kisajátította a Brijuni-szigeteket, csak vendégei léphettek a szárazföldre. Halála után 3 évvel (1983) a területet nemzeti parkká nyilvánították, és 1985-ben megnyitották a látogatók előtt. Ez alól kivétel a továbbra is zárt Vanga-sziget és Veli-Brijuni villanegyede, amely a mindenkori horvát elnök rezidenciája.

Veli Brijuni egyetlen lakott települése a sziget keleti oldalán fekvő Brijuni falu. Itt áll a Sveti German-templom, amely 1481-ben épült, kápolnája azonban a 13. századból való. A faluban kis helytörténeti múzeum is működik.

A sziget fő látnivalója a Safari Park, amely az északi oldalon található. Az érdeklődőket kisvasút viszi körbe.
A szigeten sok kis öböl és kavicsos strandok nyújtanak kellemes üdülést.Brijuni-szigetek
Isztria, Horvátország
Copyright: dfanton   Forrás: flickr

Isztriai Látnivalók


0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!